Atunci cand politistii nu sunt bine pregatiti, isi strica singuri imaginea

amenzi_politieO intamplare banala, in buricul Bucurestilor. O femeie traverseaza strada pe rosu. Politistii o opresc si ii cer actele, pentru a o sanctiona contraventional. Femeia se pare ca refuza sa se legitimeze, probabil de frica sa nu primeasca amenda. Politistii vor, atunci, s-o duca la sectie, pentru stabilirea identitatii, dar femeia refuza. In acest moment, politistii decid sa foloseasca forta, punandu-i femeii catusele, ca unei infractoare, si incercand s-o suie in masina politiei cu forta. Femeia se opune, urland. Multimea care asista la scena incepe sa se revolte la auzirea tipetelor disperate ale femeii si incepe sa se apropie tot mai mult de cei trei politisti, cerandu-i s-o elibereze. Simtindu-se amenintati, politistii cer intariri. La sosirea mai multor echipaje de politie, lumea incepe sa devina si mai vehementa. O politista reuseste sa calmeze situatia pentru moment, parand a avea un dialog calm cu „infractoarea”, in timp ce ceilalti colegi ai ei incearca sa indeparteze masa de oameni care se stransese in jurul lor. Femeia scoate niste documente din portofel si le prezinta politistilor. Cu toate acestea, ea este, pana la urma, urcata tot cu forta in masina politiei si dusa la sectie, in huiduielile multimii.


Ce concluzii putem trage de aici?


Pai, cred ca e evident pentru toata lumea ca, in acest caz, politistii nu procedeaza in mod corect. Dar nu pentru ca ar comite vreun abuz sau pentru ca nu ar avea bunavointa necesara, ci pentru ca nu au fost instruiti cum sa se comporte in astfel de situatii. Iar astfel de situatii pot deveni extrem de periculoase, chiar  pentru insisi politistii. Ma refer la un caz arhicunoscut, intamplat cu ceva ani in urma, dar care a devenit viral pe You Tube, si in care se poate vedea cum un grup de politisti blocheaza un suporter care intrase pe terenul de fotbal, in timpul partidei, cauzand intreruperea acesteia, iar unul dintre politisti il loveste pe acesta cu pumnii, in mod repetat, desi contravenientul era deja cazut la pamant, imobilizat de alti doi sau trei politisti. Vazand aceasta agresiune absolut gratuita, mai multi suporteri au sarit gardul si s-au napustit asupra celor patru politisti. Rezultatul a fost o incaierare generala si incontrolabila, soldata cu mai multi raniti si in care se pare ca politistul care a provocat tot acest incident a decedat in urma loviturilor primite.


Asadar, sunt situatii care pot deveni extrem de periculoase si in care politistii trebuie sa aiba o temeinica pregatire psihologica, dar si cunostinte de diplomatie, pentru a reusi sa stapaneasca orice tip de situatie, cu atat mai mult cu cat, in Romania, o importanta parte a cetatenilor nu are incredere in institutiile statului, considerandu-le nu un partener, asa cum ar fi normal, ci un adversar care deseori comite abuzuri impotriva propriilor cetateni. Chiar si daca acest lucru ar fi adevarat doar intr-o foarte mica parte, aceasta perceptie nu va fi usor de inlaturat.


Am asistat, in Italia, la o intamplare asemanatoare cu cea de la Bucuresti. Un marocan, probabil aflat sub influenta bauturilor alcoolice, a sarit gardul si a intrat in curtea unui bloc, culcandu-se pe iarba, intr-un colt. Era vara, in jurul orelor 16. Un locatar, observand faza, a sunat la Politie. In cateva minute, a aparut un echipaj cu doi politisti. Acestia s-au apropiat de gard si i-au cerut barbatului sa vina inspre ei. Acesta a venit si politistii au inceput sa discute cu el. Dupa vreo 20-30 de minute, au reusit sa-l convinga sa se urce in masina politiei, fara alte incidente. Au plecat cu girofarurile si cu sirenele stinse, asa cum si venisera, spre sectia de politie. Diferenta de pregatire a politistilor din cele doua cazuri mi se pare prea evidenta ca s-o mai comentez.


Sigur, cineva ar putea sa spuna ca, daca la fiecare caz de acest gen, politistii trebuie sa piarda o jumatate de ora ca sa-l convinga pe respectivul sa se urce in masina, pentru a fi dus la sectie si identificat, unde am ajunge? Pai, si daca politistii au folosit forta, ce au rezolvat? Au pierdut la fel de mult timp, au trebuit sa vina alte 4 sau 5 echipaje cu inca vreo 8-10 politisti si, ceea ce mi se pare mie cel mai grav lucru, au creat un circ inutil, care nu poate decat sa dauneze imaginii MAI si politistilor insisi. Si atunci? Nu ar fi mai bine ca politistii sa fie mai bine instruiti? Eventual, ar putea sa faca  schimb de experienta cu colegii lor din alte tari europene. Ce ziceti, domnule ministru Petre Toba?


Cred ca impunerea legii nu trebuie facuta oricum, ci in litera si spiritul ei, cu fermitate, dar si cu diplomatie, atunci cand este necesar.  Pentru ca asta va folosi atat politistilor, in a-si reconstrui imaginea pozitiva pe care o merita, cat si cetatenilor. De aceea, sper ca cei in masura sa analizeze acest caz (unul de manual, as zice), sa traga concluziile si sa ia masurile necesare, s-o faca imediat. Nu dorim sa mai vedem pe strazile noastre astfel de situatii neplacute, mai ales ca nu a fost singurul caz semnalat.


Facebook Comments
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *