Biserici vs. școli și spitale

biserica-adormirea-maicii-domnului

De ani buni de zile, societatea românească este divizată de disputa dintre atei şi credincioşi, fiecare dintre aceste două grupări având convingerea că are dreptatea de partea sa. Şi, până aici, nimic anormal. Este firesc să-şi susţină fiecare propriile interese. Ceea ce nu mai e firesc este că argumentele fiecăruia sunt ignorate cu desăvârşire de partea adversă, iar asta duce inevitabil la creșterea tensiunilor între cele două tabere.

Pentru a încerca să înțelegem mai bine fenomenul, ar trebuie să plecăm de la premisa că religia creştină, spre deosebire de alte religii, a fost şi a rămas expansionistă, ea încercând să-şi facă din ce în ce mai mulţi prozeliţi. Acesta este motivul pentru care BOR a insistat şi a obţinut ore de religii în şcoli, lucru contestat vehement de către atei, dar şi de către agnostici și chiar de către credincioşii altor religii.

Pe de altă parte, România este un stat laic, ceea ce presupune că religia este opţională, chiar dacă, prin tradiţie, majoritatea populaţiei este ortodoxă, din moşi strămoşi. Astfel, cetăţenii români, spre deosebire de cetăţenii statelor religioase – unde liderii religioşi sunt cei care decid soarta supuşilor lor, după perceptele religiilor respective, care se pot schimba în timp – au libertatea de a alege dacă să urmeze sau nu o religie sau alta.

În practică, însă, odată cu introducerea în şcoli a orelor de religie, chiar dacă, în teorie, aceste ore sunt facultative, ele devin aproape obligatorii prin faptul că, în loc să se lase asta la aprecierea părinţilor, se fac tot felul de presiuni psihologice din partea profesorilor și nu rare ori, chiar din partea directorilor de școli.

Sigur că asta produce tensiuni printre cei care au altă religie decât cea ortodoxă, dar şi printre atei şi agnostici.

spitalO altă sursă de tensiuni este percepţia că sumele uriaşe de bani publici care se dirijează în fiecare an către BOR sunt o risipă inacceptabilă, având în vedere situaţia precară a spitalelor noastre, unele dintre ele închise tocmai datorită lipsei de fonduri, iar cele care rămân totuși deschise, funcționează fără autorizații, in condiții greu de închipuit, punând în pericol sănătatea și chiar viața, atât a pacienților, cât și a cadrelor medicale.

 

 

colaj-scoli-paragina-418x215 Același lucru este valabil și pentru școli.

Creştinii-ortodocşi sunt terorizaţi de atei, îi percep pe aceștia ca fiind un pericol la adresa ortodoxiei (deşi, ei sunt într-un număr foarte mic, comparativ cu credincioşii), fiind convinşi că aceştia atacă BOR pentru că doresc s-o distrugă. Sigur că niciunul dintre atei, până acum, nu a tras cu tunul în biserici, ca să le dărâme, dar frica, alimentată constant de reprezentanţi ai BOR, rămâne.

 

Pe de altă parte, înșişi reprezentanţii BOR contribuie, fără să vrea, la sabotarea ortodoxiei – și a credinței, în general – prin atitudinea şi stilul de viaţă pe care îl adoptă foarte mulţi dintre cei care ar trebui să fie un exemplu de urmat de către propriii enoriaşi.

Şi cu cât unii sunt mai vehemenți, cu atât şi ceilalţi devin mai intoleranți, astfel, tensiunea dintre cele două tabere fiind în continuă creştere, situaţia putând, la un moment dat, să explodeze. Şi asta pentru că niciuna dintre părţi nu are suficientă răbdare şi bunăvoinţă să asculte argumentele şi nevoile celeilalte părţi.

Să vedem câteva argumente, atât ale ortodocşilor (O), cât şi ale ateilor (A).

O: În România nu se construiesc biserici în detrimentul spitalelor, aşa cum spuneţi voi, ateii. Ambele sunt pentru oameni, nu împotriva oamenilor. Eu mă tratez într-un spital şi mă rog într-o biserică, am nevoie atât de medic, cât şi de preot.

A: În realitate, în România, bisericile se construiesc cu banii luaţi de la şcoli şi de la spitale, pentru că banii cu care se construiesc bisericile sunt luaţi din bugetul de stat, adică din banii publici şi, în loc să ajungă acolo unde este nevoie de ei – la şcoli şi spitale – ele ajung la biserici. Eu am nevoie doar de medic şi de profesor, nu şi de preot, prin urmare, nu văd de ce ar trebui să plătesc ceva de care să nu mă folosesc eu, ci altcineva. Dacă vreţi să vă construiţi biserici la fiecare intersecţie, ok, faceţi-o, dar pe banii voştri!

O: Dacă Bisericile ar fi nefolositoare, de ce sunt pline? Simplu: pentru că prezenţa lor este cerută de comunitatea respectivă!

A: În realitate, bisericile se umplu doar de două ori pe an, în rest, sunt mai mult goale.

O: BOR construieşte biserici pentru că asta este menirea ei, dar asta nu înseamnă că nu construieşte şi spitale sau şcoli. De multe ori, se întâmplă şi invers, adică spitalele construiesc capele în incinta lor!

A: Da, BOR, deşi beneficiază în fiecare an de la bugetul statului de zeci şi, uneori, sute de milioane de lei a reuşit să construiască 3 mici spitale şi vreo zece şcoli. Restul se duc către maşinile de lux şi vilele cu piscină… Cât despre capele, e normal să se construiască în spitale, bolnavii nu pot să se externeze doar pentru a merge să se roage în biserici.

O: Aveţi idee cât sânge a fost colectat prin campania BOR „Donează sânge, salvează o viaţă”, pentru răniții de la Clubul Colectiv? Cel puţin 7 tone de sânge!

A: Cum reuşiţi să deosebiţi sângele de ortodox de cel de ateu? Recoltarea s-a facut cumva în biserici?

O: De ce s-au închis şcolile şi spitalele? Simplu: pentru că de 25 de ani suntem conduşi de bolnavi mintal şi analfabeţi, pe care, de fapt, tot noi i-am votat. Pentru că în cei 25 de ani, de la Revoluţie, urmaşii comuniştilor nu aveau nevoie de un popor sănătos şi inteligent, ci de nişte oi care să poată fi manipulate la urna de vot!

A: În schimb, BOR are nevoie de de oameni sănătoşi şi inteligenţi? Nu de nişte oi care să poată fi uşor manipulate și jumulite? Şcolile şi spitalele s-au închis din lipsă de fonduri, adică, mai precis, ca să rămână fonduri pentru BOR…

O: Dacă ziceţi că e lipsă, de ce guvenul nu construieşte spitale şi şcoli?

A: Pentru ca să construiţi voi biserici.

O: De ce aceste suflete active ale societăţii care sunt deranjate de construirea bisericilor nu-şi canalizează energia construind de exemplu un spital?

A: Pentru acelaşi motiv pentru care voi nu vă constuiti din banii voştri bisericile. Iar dacă noi suntem forţaţi să contribuim la construcţia bisericilor voastre, în care noi nu vom intra vreodată, corect ar fi să construiţi şi voi pentru noi spitale şi şcoli, în care voi să nu intraţi vreodată!

N.A. Aceste dialoguri au fost culese de pe net.

Cam asta citim pe oriunde creştinii şi ateii se înfruntă și excesele nu lipsesc, nici de o parte, nici de cealaltă.

În realitate, nu există o lupta împotriva BOR şi cu atât mai puţin împotriva credincioşilor ortodocşi. Lupta e împotriva abuzului de putere şi împotriva aroganţei celor care ar trebui să le dea un exemplu de urmat enoriașilor lor. E o luptă împotriva injustiţiei, pentru că fondurile care merg la BOR sunt şi ale credincioşilor de alte religii, ca şi ale ateilor şi agnosticilor.

8-per-milleŞi totuşi, soluţii există, sunt simple şi uşor de aplicat. Cele două tabere trebuie doar să se aşeze la o masă şi să discute.

De exemplu, s-ar putea face ca în Italia: Biserica Catolică nu este sponsorizată de la bugetul de stat, ci are un procent (8 la mie) din impozitele pe venituri ale contribuabililor. Iar BOR știe asta, pentru că a aplicat-o deja, chiar în Italia, începând de anul acesta! S-ar putea aplica şi în România, pentru a restabili, astfel, dreptatea şi pacea socială. Sigura condiție este ca ambele părți să dorească un acord.

 

 

Facebook Comments
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *