Bogdan Stanoevici îi atacă pe Vlad Alexandrescu și guvernul Cioloș

bs
Bogdan Stanoevici, fost secretar de stat la Ministerul Culturii în guvernul Ponta 4

Pe contul său de Facebook, fostul ministru delegat pentru românii de pretutindeni şi fost secretar de stat la Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici, îl acuză pe fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, că ar fi negociat cumpărarea operei lui Constantin Brancuși, Cumințenia Pământului, de la actualii proprietari, pentru o sumă cu mult mai mare decât ar fi fost ea evaluată iniţial. Iată ce spune Stanoevici:

Fosta conducere a Ministerului Culturii, din care cu mândrie am făcut parte, a cerut o estimare a valorii operei lui Brâncuşi pe piaţa internaţională a artei. Experţii londonezi au estimat-o între 4 şi 6 milioane de euro. Preţul de 5 milioane euro, fiind acceptat în principiu de proprietarii Cuminţeniei Pământului.

va
Vlad Alexandrescu, ministrul demisionar al Culturii din guvernul Cioloș

Reamintesc că Vlad Alexandrescu a condus (ilegal, acuză din nou Stanoevici) echipa de negociatori şi a concordat cu proprietarii achiziţionarea stutuetei la preţul de 11 milioane de euro.
Pe de altă parte, Victor Ponta, cu nu foarte mult timp înainte ca tranzacţia să fie încheiată, declara următoarele:

Singură operă a lui Constantin Brâncuşi rămasă în România, «Cuminţenia Pământului», a fost retrocedată, deşi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca să nu fie vândută, trebuie să plătim 20 de milioane de euro.

După ce, la cererea lui Ponta, ministrul de atunci al Culturii, Ionuţ Vulpescu (devenit celebru după ce l-a confundat pe Hamlet cu Shakespeare), a sesizat CSM în legătură cu această retrocedare (deoarece, în opinia fostului prim ministru, aceasta ar fi fost făcută din cauza unei hotărâri greșite a unui judecător), statueta a rămas totuşi în posesia actualilor proprietari. În momentul în care aceştia au hotărât să o vândă, au încredinţat rolul de negociator celei mai mari case de licitaţii din România, Artmark, care, în baza unei evaluări din 2008 a expertul Henry Mavrodin, atestat de Ministerul Culturii şi desemnat de instanţă, care evaluase opera lui Brâncuşi la 30 de milioane de euro, a cerut mai puţin, totuşi, mulţumindu-se cu „doar” 20 de milioane de euro.

Aşadar, o prima evaluare, cea din 2008, a expertului desemnat de instanţă şi atestat de Ministerul Culturii spune că statueta lui Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, ar valora 30 de milioane de euro, în timp ce experţii londonezi ar fi evaluat-o la mult mai puţin, între 4 şi 6 milioane de euro.

Nu sunt un expert în domeniu, dar mi se pare că cele două evaluări se cam bat cap în cap. Mai mult, aş putea spune că una dintre cele două evaluări a fost făcută de nişte inexperţi. Care e valoarea adevărată? Nu putem şti cu siguranţă, însă ne-am putea face o idee dacă ne-am uita la alte opere ale celebrului sculptor, vândute de cea mai mare casă de licitaţii din lume, casa Christie’s din Paris. În 2009, ea a vândut sculptura în lemn a lui Brâncuşi, „Madame L. R.”, pentru preţul de 26 de milioane de euro (fără comisioane şi taxe incluse), iar în iunie 2014, tot ea a vândut o altă operă a sculptorului oltean, licitaţia incheindu-se cu suma de 5,4 milioane de euro oferită pentru… un simplu studiu în ghips al viitoarei capodopere „Sărutul”! Te las pe tine, dragă cititorule, să decizi care dintre cele două evaluări ale Cuminţeniei Pământului este cea corectă.

 

[wpdevart_like_box profile_id=”danpopaiasi” connections=”show” width=”300″ height=”550″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]

cp

Facebook Comments
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *