De ce diaspora nu va avea niciodata reprezentanti adevarati

Sunt fascinat de oameni inca de pe vremea cand, adolescent fiind, citeam Jules Verne, Alexandre Dumas, Jack London, Karl May etc. Personajele lor – ma refer la cele pozitive – m-au influentat enorm, mi-au modelat caracterul si personalitatea. Curajul, onestitatea, altruismul, verticalitatea acestora m-au impresionat, asa cum lumina impresioneaza o pelicula fotosensibila. Asa ca aceste calitati le apreciez chiar si dupa 40 de ani.
 
Si astazi sunt fascinat de oameni si in fiecare dintre persoanele cu care interactionez incerc sa gasesc latura pozitiva. Uneori e extrem de usor, alteori, extrem de complicat. Si pe cat sunt de predispus a solidariza cu primii, cu atat mai greu imi vine sa empatizez cu ultimii.
 
congresul-romanilor-de-pretutindeni
De ani de zile, diaspora incearca sa-si gaseasca liderii si inca n-a reusit. Stiu, o sa-mi spuneti ca tocmai s-a incheiat Congresul Romanilor de Pretutindeni si ca scopul acestuia a fost tocmai acesta. E adevarat, insa ne-am atins scopul? Nu vorbesc de procedura, care a fost larg contestata. Sa presupunem ca ea ar fi fost corecta si ca toate tarile care au comunitati consistente de romani ar fi fost echitabil reprezentate la acest Congres. Si sa mai presupunem ca organizatorii nu ar fi tras jarul sub turta lor. Suntem siguri ca delegatii nostri ne vor reprezenta cu adevarat interesele?
 
In primul rand, cineva care se autopropune ca reprezentant al celorlalti nu-mi inspira incredere din start. Eu cred ca procesul de alegere a delegatilor ar trebui sa fie unul in colaborare cu comunitatile locale. Acolo ar trebui sa se discute despre persoanele care au calitatile necesare, morale si tehnice, pentru a acoperi acest rol extrem de important.
 

Vedem tot felul de personaje, unele chiar indoielnice, care se erijeaza deja in reprezentanti, desi nimeni nu le-a mandatat sa faca asta. Unii s-au autopropus sa fie reprezentanti la Congres, desi nimeni nu le-a putut verifica listele de sustinatori, altii s-au autopropus pentru un fotoliu de parlamentar, desi singurul lucru pe care stiu sa-l faca este sa dea like si share la orice banalitate a ar publica seful de partid pe Facebook, altii rup pragurile ambasadelor si consulatelor, in speranta de a obtine favoruri personale. Toate aceste persoane imi lasa impresia unor disperati care se agata de un pai, pentru a nu se ineca.


Asadar, putem avea incredere in astfel de personaje? Suntem siguri ca aceste persoane, odata validate ca reprezentanti ai comunitatilor romanesti, nu vor pactiza cu „adversarul”? Pentru ca intotdeauna mai aproape e camasa decat haina… Eu unul nu sunt sigur de asta, mai cu seama pentru ca vad aproape zilnic acte imunde de slugarnicie, oportunism, pupindosism, cam peste tot.  Daca nu esti tare de stomac, te apuca greata. Si culmea, tocmai aceste personaje hidoase, care ar trebui sa fie ultima optiune a comunitatilor de romani, au sansele cele mai mari sa ajunga in postura de reprezentanti, pentru ca sunt cei care se imping si dau din coate mai abitir, pentru a ocupa primele scaune la toate intalnirile cu autoritatile, pentru ca lingusesc non-stop, in stanga si in dreapta, pentru ca vor sa apara prin ziare oridecate ori au tras un fas etc.


Oameni buni, avem nevoie de persoane verticale. Iar ele exista, dar nu sunt vizibile. Si asta pentru ca se aseaza intotdeauna in fata lor obraznicii, cei din prima categorie… Haideti sa-i dam la o parte si sa punem in locul lor reprezentantii nostri, in care sa putem avea incredere!


P.S. Poate ca unii dintre cei care citesc aceste randuri vor gandi ca le-am scris pentru ca ma roade invidia, pentru ca nu am reusit sa strang cele 250 de semnaturi, pentru a participa la Congres. Ei bine, nici macar nu am incercat s-o fac. Poate as fi reusit, poate nu, habar n-am. Dar daca as fi facut-o, as fi fost probabil la fel de contestat ca si cei care au reusit (sau doar au falsificat semnaturile, nu putem verifica acest lucru). Pentru ca, asa cum am spus, reprezentantii, pentru a avea sprijin si pentru a fi credibili, trebuie sa fie propusi de comunitatile locale si nu sa se autopropuna. Acest lucru este valabil si in ceea ce priveste alegerile locale. A bon entendeur, salut!

Facebook Comments
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *