De ce românii care candidează în străinatate eșuează

primar-azugaPentru a explica rezultatele mai mult decat modeste ale romanilor la alegerile locale din strainatate, as dori sa spun cateva lucruri. Iata care cred eu ca sunt cauzele, in mare:
 
1. Lipsa de comunicare dintre romani.
Foarte putini romani din strainatate au o viata sociala; ei se intalnesc cel mult la biserica sau la un gratar, in grupuri restranse, si foarte rar subiectele dezbatute de ei sunt in legatura cu viata politica din tara care ii gazduieste, temporar sau definitiv.
 
2. Lipsa cunostintelor de baza despre politica.
Cei mai multi romani nu sunt interesati de politica din doua motive:
a) pentru ca nu inteleg cum i-ar putea ea ajuta in viata de toate zilele;
b) pentru ca exista o reticenta fata de cei care vor sa candideze (ei sunt vazuti ca niste oportunisti si, de cele mai multe ori, chiar asta si sunt).
 
3. Comunicare deficitara a candidatilor cu posibilii electori.
Asta se intampla din doua motive:
a) pentru ca ei, candidatii, sunt convinsi ca simplul fapt de a fi roman va atrage automat voturi;
b) pentru ca nu stiu cum sa comunice cu electorii sau nu reusesc sa fie suficient de convingatori.
 
4. Faptul ca cei mai multi dintre candidati sunt anosti.
Multi dintre ei nu au nici talent si nici cunostinte suficiente pentru a face politica. Unii cred ca aceste lipsuri s-ar putea compensa prin faptul ca sunt persoane modeste sau simpatice (desi, am observat ca, uneori, si modestia si simpatia sunt produse in mod artificial…)
 
5. Lipsa de sinceritate a candidatilor in raport cu electorii.
Multi candidati incearca sa disimuleze dorinta lor de a parveni (reala, dar foarte putin realistica) prin tot felul de „siretlicuri”, mai mult sau mai putin elaborate, dar care sunt oricum sortite esecului; mai mult, unele incercari sunt atat de jenante incat acei candidati nu vor mai avea niciodata o sansa reala de a se „reabilita” in ochii electorilor, trebuind astfel sa iasa din politica definitiv.
 
6. Lipsa unui instrument de control asupra candidatilor.
Odata ce un candidat este ales, electorii nu mai au niciun instrument de control si sanctionare a acestuia, in caz de derapaje grave. Asta face ca intre 60% (daca ne referim la Romania) si 95% (daca ne referim la diaspora)  din electorat sa ramana acasa, in ziua votului.
 

Ar mai fi o multime de lucruri de spus, dar sunt nevoit sa ma opresc aici. Cine are urechi de auzit, sa auda!


Facebook Comments
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *