De ce se urăsc românii între ei

 

Nu ştiu dacă e adevărat ce se spune, anume că românii din străinătate s-ar urî între ei. Mai degrabă cred că se evită reciproc pentru că e ca şi cum s-ar privi în oglindă şi şi-ar vedea propria urâţenie. Românii îi preferă pe străini românilor dintr-un simplu motiv: pentru că străinii, în general, sunt mai toleranţi decât românii, pentru că sunt mai educaţi, mai respectuoşi, mai săritori, mai răbdători, mai corecţi.

Pe de altă parte, chiar acei români toleraţi de străini nu reuşesc să fie la fel de toleranţi, la rândul lor, nici cu românii şi nici cu străinii. Cu alte cuvinte, noi dorim să primim, fără să dăruim, însă, la rândul nostru. Aici cred eu că greşim.

50 de ani de comunism ne-au desfigurat, ne-au făcut să dezvoltăm cu precădere părţile întunecate ale naturii umane: invidia, răutatea, lipsa de înţelegere şi respect pentru ceilalţi, egoismul, înclinaţia de a spune lucruri urâte despre ceilaţi, pentru a părea noi mai buni etc. Evident că toate aceste lucruri conduc, foarte curând, la răcirea relațiilor şi chiar la conflicte, deseori ireconciliabile.

Şi totuşi, există şi mulţi români dotaţi cu suficientă inteligenţă încât să înţeleagă că respectul nu se impune, ci se câştigă. Se câştigă prin mici eforturi zilnice. Ştiu, toţi urâm să facem până şi cel mai mic efort, dar rezultatul merită orice „sacrificiu”. Doar după ce vom înţelege asta şi vom face schimbările necesare, vom putea, în sfârşit, merge prin lume cu capul sus. Nu există o altă stradă.

Facebook Comments
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *