Homeopatie sau medicină tradițională?

medicamenteOmenirea se află la o răscruce nu doar în ceea ce priveste evoluția economică viitoare, ci și din punct de vedere al sănătății publice. Și aici nu mă refer neapărat la poluare – care are, desigur, la rândul său, o mare importanță – cât la medicină și la tratarea bolilor.

Tot mai multe persoane au început să se îndoiască din ce în ce mai mult de eficiența medicinei așa zis tradiționale, căutând tot mai des alternative. Una dintre acestea este homeopatia.

Homeopatia se aseamănă destul de mult cu medicina „tradiţională” prin faptul că… nu prea are vreun temei ştiinţific! Ştiu că această afirmaţie poate şoca multă lume – atât din randul susținătorilor homeopatiei, cât și din acela al medicinei  alopate – însă, dacă ne gândim mai bine, ea reprezintă purul adevăr.

Voltaire (dacă nu mă înșel) spunea că „medicina constă în a introduce substanţe care nu sunt cunoscute într-un corp care este cunoscut şi mai puţin.”

Iată că lucrurile nu s-au schimbat foarte mult de atunci, în pofida aparențelor. Tehnologia, e drept, a evoluat foarte mult în ultimii ani și asta, în special, datorită revoluţiei IT, însă medicina, în ansamblul ei, în ciuda noilor aparaturi ultraperformante de care dispune, a rămas încă în epoca de piatră. Sau pe aproape, pentru că medicina continuă să nu trateze boli, ci simptome.

Deosebirea între aceste două tipuri de medicină – alternative, de fapt, între ele – constă în faptul că medicina homeopata, dacă nu face bine, nu face nici daune, spre deosebire de medicina „tradiţională”, care este extrem de agresivă şi invazivă. (Ironia sorţii face ca prima regulă în medicina „oficială” să fie tocmai „să nu agravezi situaţia bolnavului!”)

După părerea mea, medicina „tradiţională” face două greşeli enorme:
1. încearcă să se sustituie sistemului imunitar (iar această încercare, de fapt, îi aduce acestuia daune grave);
2. încearcă să „repare” bolnavul ca şi cum ar fi vorba de un obiect inanimat.

În concluzie, mai degrabă sunt contra medicinii „oficiale”, decât pro medicină homeopatică. De aceea, foarte rar iau o aspirină sau caut remedii homeopate. De cele mai multe ori, prefer leacurile naturiste pur și simplu, fără să le dozez în vreun fel. Iar, până acum, a funcționat. Dar tu, cititorule?

Facebook Comments
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *