Lipsa empatiei naște monștri

pompieriIeri, am publicat un filmat pe Facebook, realizat acum două zile la intrarea în Spitalul Municipal Bucureşti, în care se putea vedea cum două persoane, căzute pe caldarâmul îngheţat, pe jumătate dezbrăcate, erau ignorate de către toţi medicii şi asistentele care treceau pe lângă ei. Ei bine, motivul pentru care nimeni nu le acorda îngrijiri medicale este unul incredibil: pentru că se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice!
 
Orice persoană din orice ţară civilizată, dotată de o minimă empatie faţă de semenii săi aflaţi într-o situaţie dificilă, s-ar revolta la vederea acestui „tratament”. Nu şi în România! Partea „frumoasă” de abia acum soseşte. Din comentariile pe care le-am citit la această postare, am putut să trag câteva concluzii:
 
1. În lumea întreagă, orice intoxicaţie, de orice tip și cu orice substanţă, este considerată o urgenţă medicală. Şi în România e la fel, cu excepţia intoxicării cu etanol! Adică, cu alcool etilic. Deşi, această intoxicaţie poate lovi, în mod accidental, la orice vârstă, de la copii până la oameni în vârstă. Ce facem în cazul ăsta? Îi selectăm pe cei care s-au intoxicat voluntar de cei care s-au intoxicat involuntar? Cum facem asta? Și dacă cineva se otrăveşte, în încercarea se a-şi lua viaţa, cum procedăm? Nu mai intervenim deloc, pentru că oricum această persoană a mai încercat şi altă dată să se sinucidă?
 
2. Lipsa de empatie a cadrelor medicale, care treceau pe lângă cei doi nefericiţi fără să le acorde vreun ajutor (deşi aceştia riscau să moară îngheţaţi), este justificată de unii prin faptul că cei din sistemul de sănătate au salariile mici! Serios? Ce legatură are asta cu a-ți face datoria la locul de muncă? Cam cum v-ar suna dacă pompierii nu ar mai interveni la incendii, justificând că au salarii prea mici? Sau nu ar interveni până nu ar primi plicul?
 

3. Deşi ne aflăm în anul de graţie 2016 şi avem la dispoziţie 24h/24 o sursă uriaşă de informare (am numit aici internetul), sunt constrâns să constat, cu regret, că mai există încă oameni care gândesc ca în epoca de piatră.

Iată ce prevede legea:

Art. 203 din noul Cod Penal

Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate

(1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

În încheiere, am şi o recomandare pentru cei care lucrează în acest domeniu, fie  sunt medici de familie, medici de gardă sau funcționari la CNAS: lăsaţi orgoliile la o parte şi mergeţi în Occident, în schimburi de experienţă, ca învăţaţi ce înseamnă organizare şi cum rezolvă problemele cei de acolo. Nu veţi avea decât de câştigat, atât domniile voastre, cât şi pacienţii şi aparţinătorii acestora. De abia atunci veţi putea merge la locul de muncă cu plăcere, într-un mediu relaxat, cu mult mai puțină birocrație, iar pacienţii vor putea primi servicii medicale de cea mai înaltă calitate.


beti
Facebook Comments
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *