Politicienii romani au inceput un razboi impotriva regizorilor nostri

bsAstazi, fostul ministru al romanilor de pretutindeni si, mai apoi, secretar de stat la Ministerul Culturii in guvernul Ponta, Bogdan Stanoevici, a lansat pe Facebook un mesaj politic care ii vizeaza pe regizorii romani. Iata-l in intregime.

Vreau sa merg la cinematograf (astea care mai sunt) sa vad filme romanesti, care imi spun o altfel de poveste. O poveste despre români frumosi. O poveste cu români care nu scuipa cojile de seminte pe jos si nu înjură la fiecare 2 (doua) minute. O poveste românească fara mizerie, fara hoți, fara rebuturi ale societatii de ieri sau de azi. O poveste despre Romania mea, nu despre o Romanie asa cum cred unui (n.r.  – probabil, „unii”) ca ar fi, sau asa cum vor altii sa o arate.

Sunt doar satul de mojicie si de mizeria din care se hrănesc cei ce beneficiază cel mai mult de banii statului, făcând filme pentru cei ce vor cu orice pret ca Romania si românii sa rămână in „lumea a 3-a”. Si din pacate, cu mici exceptii, cam asta este imaginea pe care o transmit cineaștii de azi. Eu imi doresc sa arătăm o alta imagine despre Romania mea. Una mai frumoasă. Pt ca ESTE.

Tema nu este noua, ea fiind lansata de Adrian Nastase, pe la jumatatea lunii aprilie a.c. Iata ce spunea fostul prim ministru si fostul presedinte al Camerei Deputatilor.

Filmele americane, filmele britanice, iata, filmele indiene au ca subiecte inclusiv momente de referinta din istoria lor, fapte de curaj,  exemple de sacrificiu pentru tara. Spre deosebire de acestea, majoritatea filmelor romanesti din ultimele decenii reprezinta imagini de deriziune, de promiscuitate, de periferie a societatii, de cruzime si de violenta,  de familii destramate, de societate sumbra si corupta, de romi cautand in gunoaie, portrete de analfabeti vorbind agramat. O forma de masochism social.

Adica, realitatea, asa cum este ea. Problema domnului Nastase este insa ca ea, realitatea, il dezgusta, il deprima si il urmareste in visele sale din conacul de la Cornu, din ce in ce mai des. In schimb, termenul „masochism” este unul care ii da, de-a dreptul, fiori pe spinare. El isi continua discursul astfel.

Sigur ca aceste filme sunt premiate in strainatate pentru calitatea lor artistica, dar ele fixeaza in ochii strainatatii doar aceste imagini iar pentru tinerii din Romania ele inseamna doar pregatirea pentru o viata fara speranta, o viata de supravietuire individuala, intr-o societate murdara si violenta, lipsita de valori si de eroi.

Bombonel da vina pe regizoriIn ciuda faptului ca un intelectual de nivelul d-lui Nastase foloseste punctuatia, uneori, intr-un mod oarecum nesigur, mesajul sau sintetizeaza in mod extrem de precis realitatea romaneasca.

Partea „amuzanta” a lucrurilor este ca tocmai o persoana care s-a aflat, pentru multi ani, in cele mai inalte pozitii din stat – atat in forul legislativ, cat si in cel executiv – este deranjat de faptul ca regizorii romani nu reflecta in mod „corespunzator”… distrugerea Romaniei sub conducerea sa inteleapta! Aici ar fi fost nevoie de spiritul Cantarii Romaniei! Asta imi aduce aminte de articolele pe care tov. oportunist Nastase le scria, cu avant revolutionar – singurul mod pentru a se face remarcat de Ceausescu si de lichelele din jurul acestuia – articole in care critica virulent monitorizarea drepturilor omului din Romania de catre organizatiile occidentale, cum ar fi, de exemplu, Freedom House.

Pana una alta, partea pozitiva a lucrurilor este ca regizorii romani au libertatea de a alege in mod liber subiectele pe care vor sa le trateze in filmele lor.

Partea proasta este ca, din mesajele pe care le receptionam in ultimul timp din partea unor oameni politici, intelegem ca libertatea e buna, dar ca nu trebuie sa exageram cu ea. Chiar daca nu sunt de acord cu cosmetizarea realitatii in filmele noastre – asta pentru ca Romania nu va avea de castigat absolut nimic daca imaginea din filme va contrasta in mod flagrant cu cea reala – inteleg perfect motivele acestor demersuri: ca politician responsabil de dezastrul Romaniei, trebuie sa fie destul de greu sa trebuiasca sa privesti, in fiecare zi, rezultatele „muncii” tale.

Adrian-Nastasemagarul-si-pipa

 

Facebook Comments
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *