Povestea drobului de sare

hieneleIar vor fi alegeri parlamentare si iar ii vom vota pe cei care ne vor face viata un calvar. Si asta pentru ca, in Romania, nu exista inca un instrument de control asupra celor carora le dam votul nostru. Le-ai dat votul? Pa!
 
Toti fac sluj, frumos, in fata electorilor, in campanii, iar, dupa ce se vad cu sacii in caruta, ne supun la violuri si la tot felul de acte de perversiune sexuala, tocmai pentru ca, atata timp cat au mandatul nostru, patru ani de zile fac ce vor, fara sa-i poata trage cineva la raspundere. Daca ar exista un astfel de instrument, nici un politician nu si-ar mai permite sa minta si sa fure, modul de a face politica in Romania s-ar schimba in mod radical, iar asta s-ar simti imediat, atat pe termen scurt, cat mai ales pe termen lung.
 
Si totusi, solutia exista!
Problema e ca nimeni nu pare a fi interesat de asta.
Somn usor, natiune!


Proiect de introducere în Constituție a procedurii de retragere anticipată a mandatului (procedura de recall)

De Dan Popa, marti 29 decembre 2015, ore 19:52


CONSTITUȚIA ROMÂNIEI

Dreptul de vot

ARTICOLUL 36


(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.


(2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.


Se adaugă următoarele aliniate:


(3) Cetăţenii au dreptul de a revoca mandatele oferite direct sau prin reprezentanţi, înainte de încheierea acestora, prin referendum. Mandatele pot fi revocate atât individual, cât şi colectiv. 

La revocarea individuală se încadrează preşedintele României, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, primul ministru, miniștrii şi secretarii de stat, prefecţii, preşedinţii de consilii judeţene şi primarii.

La revocarea colectivă se încadrează cele două camere ale parlamentului, guvernul, consiliile judeţene şi consiliile locale. 

Referendum-urile se vor organiza la nivel naţional, judeţean sau local, după caz.


(4) Cererile de convocare a referendumurilor pentru revocarea mandatelor pot fi depuse, cu excepţia cazurilor de extremă urgenţă, doar după ce acestea au depăşit jumătate din timpul pentru care au fost încredinţate şi trebuie susţinute de cel puţin 5% din alegătorii înregistraţi în circumscripţia în care acesta a fost ales sau numit – în cazul revocării individuale – şi de cel puţin 10% din numărul total al votanţilor la nivel naţional, judeţean sau local – în celelalte cazuri.


(5) Mandatul se consideră retras şi se vor lua măsuri imediate pentru ocuparea posturilor vacante dacă majoritatea alegătorilor care şi-au exprimat votul la referendum au optat în favoarea retragerii mandatului. Pentru a fi considerat valabil, la referendum trebuie să participe cel puțin 25% din alegătorii cu drept de vot la acel specific referendum.


(6) Pentru ocuparea postului rezultat vacant în urma referendumului, alegătorii îşi vor exprima preferinţele pe un buletin de vot separat, cu ocazia aceluiaşi referendum, în cazul demiterilor individuale, şi în cel mult 60 de zile, în cazul demiterilor colective.


(7) În caz de balotaj pentru alegerea noilor reprezentanți, se va organiza un nou referendum, peste nu mai târziu de 2 săptămâni.


         *** SI DACA IDEEA ASTA S-AR RASPANDI SI CU AJUTORUL TAU, DRAGA CITITORULE ? ***


 

Facebook Comments
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *