Preot sau politician?

Am văzut, astăzi, pe Facebook, o notificare prin care un preot român, rezident de mai mulţi ani în Statele Unite, d-l Chris Terheș, îşi anunţa prezenţa într-o emisiune, la Antena 3. Cine îl cunoaşte deja, ştie domnia sa este o prezenţa constantă la acest controversat post de televiziune.

Mi-am permis îl provoc la o discuţie informală pe distinsul meu interlocutor. Iată cum a decurs discuţia noastră.

Dan Popa: Domnule Terheș, cu speranţa asta n-o va supere, mi permite pun o întrebare incomodă: nu găsiţi profesiunea de preot este incompatibilă cu cea de politician?

POLITICIÁN, -A, politicieni, -e, s. m. şi f. 1. Om politic; persoană care face politică (în interes personal, de grup etc.); persoană care deţine un rol important în politică. 2. Persoană care face din politică un mijloc pentru realizarea intereselor personale. (DEX)

Chris Terheș: Definiţia din DEX este de un cretinism ieşit din comun. Cine aţi dori facă drumurile dacă nu cei pe care.i alegeţi? Este de datoria fiecăruia stea cu ochii şi gura pe politicieni se asigure fac ceea ce trebuie pt comunitate. Asta nu înseamnă faci politică, din moment ce nu eşti ales şi n.ai o funcţie de decizie, ci îţi faci datoria de cetăţean.

Dan Popa: Înţeleg din răspunsul dv. e ok dacă preoţii, în loc se ocupe de cele sfinte, se ocupă de politică. Desigur, spre binele cetăţenilor. cer un ultim efort: încercaţi  imaginaţi, pentru un moment măcar, Papa Francisc şi-ar da cu părerea despre ceea ce fac sau spun un politician sau altul, sau despre deciziile procurorilor şi judecătorilor. Reuşiţi?

Chris Terheș: Păi Papa mereu spune despre politicieni. Ba încă se şi întâlneşte cu ei. Dvs pe ce lume trăiţi? Şi nu ştiu de unde „înţelegeţi” dvs preoţii trebuie se ocupe de politică şi nu de cele sfinte, pt eu nu am spus nicăieri aşa ceva. Dvs aţi citit Biblia sau măcar Noul Testament?

Dan Popa: Nu, nu-mi place literatura SF.

atrag atenţia eu trăiesc de 15 ani în Italia şi n-am auzit vreodată vreun Papa (Francisc inclus) facă astfel de declaraţii.

Chris Terheș: Apoi dacă nu aţi citit înseamnă daţi cu părerea despre lucruri de care habar nu aveţi. E irelevant unde trăiţi, dar dacă trăiţi în Italia cu atât mai mult. Păi nu critică Papa mereu ce fac politicienii? Sfântul Scaun are reprezentare la ONU şi are poziţii publice pe chestiuni ce ţin de societate. E complicat însă înţelegeţi lucruri pe care nu le cercetaţi.

Dan Popa: Înţeleg supără acest subiect, dat fiind faptul aţi renunţat destul de repede la politeţe.

Sigur, puteţi continuaţi  vă daţi cu presupusul pe la Antena 3 şi, eventual, pe la Ghiţă TV sau luju.ro, dacă asta face simţiţi împlinit, dar eu cred aceastădistracţie” nu va rămâne fără consecinţe pe plan profesional. Din moment ce deveniţi partizan al unei anumite părţi a eşichierului politic românesc, veţi pierde irecuperabil echidistanţa pe care profesiunea dv. o reclamă.

Chris Terheș: Nu supără deloc, dacă supăra nu  răspundeam. Ce surprinde însă e faptul emiteţi judecaţi despre lucruri pe care chiar dvs spuneţi nu le.aţi cercetat. Îmi spuneţi spun despre justiţie. Ce spun e documentat şi bazat pe lege. Dacă nu spun corect, dovediţi.mi din lege. Dar ziceţi preot fiind trebuie tac la ce se întâmplă rău în jurul meu arată nu stăpâniţi subiectul şi pe dvs supără ceea ce spun. De aceea v.am întrebat dacă aţi citit Biblia pt aţi fi găsit suficiente pasaje unde toţi sunt îndemnaţi vorbească contra nedreptăţii.

Dan Popa: Sunteţi în eroare: eu nu contest dreptul dv. de a da cu părerea, ci faptul o faceţi de după o anume baricadă, renunţând la echidistanţă. Iar a renunţa la echidistanţă, după părerea mea, e echivalent cu a pierde obiectivitatea. Asta-i tot ce voiam spun. Nu cred v-am jignit cu ceva.

Chris Terheș: Cum adică o fac după o baricadă? nu mi.e clar la ce referiţi.

Dan Popa: Păi, v-am văzut destul de des pe la anumite organe de presă. Iar presa, după cum bine ştiţi, este extrem de polarizată.

Chris Terheș: Înţeleg. Deci dvs sunteţi din grupul acelora care idolizeaza o televiziune ori un ziar şi diabolizaza o alta. Televiziunile sunt doar mijloace de comunicare, nu zei de idolizat.
 
Dan Popa: înşelaţi din nou: eu cred nici politicienii pe care îi apăraţi dv. şi nici procurorii pe care îi diabolizaţi nu sunt sfinţi. Eu militez, ca şi dv., pentru justiţie, doar eu o fac în mod imparţial. mai aduceţi aminte când am fost în aceeaşi emisiune, pe Unde TV, la Turcescu, atunci când l-a avut invitat pe domnul Cristi Danileţ? Ei bine, atunci mi-am permis -l „hărţuiesc” pe d-l judecător cu întrebări despre cazul Rarinca. Iar d-l judecător poate confirme asta.

Chris Terheș: Ce legătură are sfinţenia cu ceea ce vorbim aici? Dvs îmi vorbiţi despre etichete: politicieni pe care ziceţi .i „apăr” ori procurori pe care.i „diabolizez”. Eu zic  focalizați pe ce am spus şi .mi demonstraţi unde am zis ceva greşit.

Dan Popa: O zi bună doresc. (în acel moment, am renunţat la a mai continua dialogul, pentru am realizat el nu va duce nicăieri)

Pentru concluzii, le dau cuvântul cititorilor mei: considerați că preoții ar trebui să facă politică sau nu?

Facebook Comments
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *