PSD promite pielea ursului din pădure

stema-psdÎn dorinţa de a ajunge din nou la conducerea României cu orice preţ, partidul lui Ion Iliescu s-a gândit să promită de toate, începând cu ipotetica ieftinire a medicamentelor cu 35%, până la eliminarea celor 102 taxe şi până la creşterea salariilor bugetarilor, cu mult peste creşterea pe care o preconiza guvernul prin Ordonanţa 20, şi fără să indice sursele de finanţare.
Aşadar, pentru a învinge în alegerile din 11 decembrie, PSD este dispus să trimită în colaps bugetul ţării, promiţând lucruri care nu pot fi îndeplinite fără să creeze un dezastru bugetar, aşa cum nu a putut fi îndeplinită, de exemplu, promisiunea de creştere a salariilor cu 50% în învăţământ, la alegerile legislative din 2008, promisiune făcută de acelaşi PSD.
Atunci când faci promisiuni, dar nu ai banii necesari pentru asta, există mai multe „soluţii”:

a) să inventezi noi taxe şi impozite, nu doar pentru a le înlocui pe cele anulate, dar şi pentru a creşte intrările la bugetul de stat, ca să acoperi noile cheltuieli lunare derivate din creșterile salariale insostenabile;
b) să tai din bugetele ministerelor (de obicei, de la Cultură, Sănătate şi Învăţământ, adică exact din investiţiile cele mai importante ale unei ţări);

c) să împrumuţi banii necesari de la FMI şi BM, cu dobânzi împovărătoare;

d) toate la un loc.

O altă problemă majoră ar fi că introducerea bruscă în economie a unor mari cantități de bani lichizi va duce în secunda doi la o devalorizare proporțională a monedei naționale. Pentru că votanții pot fi păcăliți, dar matematica și economia nu. Pentru a se putea crește salariile, este nevoie de o creștere reală și sănătoasă a economiei. Nu o creștere bazată pe consum, ci pe investiții.

Ce va face PSD-ul dacă va câștiga alegerile? Dacă şi-ar menţine promisiunile, bugetul s-ar clătina periculos, fiind pe marginea prăpastiei și riscând, în orice moment, colapsul. Dacă nu şi le-ar menţine, ar pierde încrederea votanţilor. Aşa că, foarte probabil, va alege a treia variantă: va da vina pe guvernul Cioloş, care, chipurile, a lăsat bugetul fără resurse şi, din acest motiv, nu pot să-şi mai menţină promisiunile electorale! Convenabil, nu?

În orice caz, şi-au luat şi măsuri de prevedere: toate proiectele de lege le-au gândit în aşa fel încât ele să conţină cel puţin un viciu legislativ, lăsat acolo ca din greşeală. Atunci când Iohannis, PNL şi/sau Guvernul vor contesta aceste aberaţii legislative la Curtea Constituţională, aceste „greşeli” vor ieşi la iveală, aşadar, CCR nu poate decât să le declare neconstituţionale. Pentru cei care sperau în măririle de salarii promise în mod mincinos de social-democraţi însă, PSD va rămâne drept cel care a vrut să mărească salariile oamenilor, iar Iohannis, PNL şi Cioloş sunt cei care s-au opus! Un delict perfect, diabolic. Sigura soluţie care ar putea răsturna acest plan malefic ar fi ca majoritatea parlamentară să fie realizată de către PNL, în alianţă cu alte partide mai mici. Vor reuşi? Greu, dar nu imposibil.

Facebook Comments
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *