Scrisoare deschisa catre ministrul Toba, referitoare la cazul femeii care a trecut pe rosu

Trimisa prin e-amil astazi, 11/08/2016

Catre: Ministerul Afacerilor Interne

In atentia: domnului ministru Petre Toba

Subiect:
imaginea politistilor si a MAI

 


Domnule ministru,


 

Supun amabilei dv. atentii un caz banal, dar care, iata, poate afecta imaginea unei intregi institutii, in ochii populatiei. 


 

 

De ieri, circula pe net un filmat in care se poate observa cum se comporta un echipaj de politie in cazul unei femei care a traversatpe rosu. Unul dintre politisti o opreste si ii cere documentele. De frica amenzii, ea refuza sa le prezinte, moment in care politistii decid s-o incatuseze si incearca s-o urce cu forta in masina, pentru a o transporta la sectie, in vederea identificarii. Femeia se opune, tipa, lumea se strange in jur, ca la circ. Impactul pentru trecatori este unul puternic, pentru ca imaginea pe care ei o vad este a unei femeiin varsta maltratata de 3 politisti, pusa in genunchi cu mainile sucite la spate, urland. Multimea a inceput sa-i inconjoare pe cei trei politisti, cerandu-le s-o elibereze pe femeie. Politistii s-au simtit amenintati si au cerut intariri. Au sosit vreo 4-5 echipaje care au incercat (si, din fericire, au si reusit) sa tina multimea sub control. Dar ar fi putut ca evenimentele sa se termine chiar intr-un mod tragic…


 

Se putea evita acest incident nedorit? Probabil ca da. Probabil ca agentul constatator ar fi putut, pur si simplu, sa-i dea doar un avertisment femeii, avand in vedere ca nu pusese in pericol viata nimanui, daca nu pe cea proprie, eventual. Sau, daca el ar fi hotarat s-o amendeze, totusi, pe femeie, probabil ca s-ar fi gasit solutii mai bune, pentru a evita tot acest spectacol neplacut si pagubos pentru imaginea politistilor.


 

In Italia, unde locuiesc de ani buni, politistii sunt vazuti ca niste parteneri si nu ca niste adversari care isi abuzeza proprii concetateni. Cetatenii italieni colaboreaza foarte bine cu ei, pentru ca exista un climat de incredere recipraca. Poate ca si Politia romana ar trebui sa-si propuna un astfel de obiectiv, lucru ce ar face ca activitatea politistilor nostri sa fie nu doar mai usoara si mai placuta, dar si mult mai eficienta.


 

Intr-un caz asemanator, politistii italieni nu ar fi folosit forta fizica, ci pe cea de convingere, evitand astfel oprobiul trecatorilor. Pentru ca hiduielile care i-au insotit pe politistii romani la plecare nu s-au datorat faptului ca ei au aplicat legea, ci pentru modul in care au facut-o. Probabil ca un schimb de experienta cu politistii din alte tari europene ar aduce un plus de experienta si siguranta si in radul politistilor, dar si a populatiei.


 

Din fericire, aveti si oameni cu care sa puteti incepeti acest benefic proces. Ma gandesc, de exemplu, la politistul Marian Godina de la Politia Rutiera Brasov, care are o mare priza la populatie. Cred ca d-l Godina are un urias potential care ar trebui folosit pentru imbunatatirea imaginii institutiei pe care cu onor o conduceti, dar si pentru imbunatatirea raportului cu cetatenii. El poate influenta gandirea a mii si mii de oameni si o si face foarte bine, in fiecare zi, pe Facebook. De aceea, poate ca avansarea in grad la exceptional a d-lui Godina ar fi o rasplata binemeritata, dar si un imbolt pentru ceilalti politisti care au acest talent, al persuasiunii, in interesul tuturor.


 

Cu stima,
Dan Popa


 

femeia care a trecut pe rosu
Facebook Comments
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *